Tonvanoorschot.nl
Home » TMMT

 

 

Stad FM Radioprogramma The Magical Mystery Tour ( TMMT )

  

The Magical Mystery Tour is een radioprogramma dat zijn naam te danken heeft aan de legendarische film en LP van The Beatles uit 1967.

Toen Ton van Oorschot in 2009 door voorzitter Martin Bruins werd benaderd om een radioprogramma op Stad Fm te gaan presenteren, was voor hem al snel duidelijk dat dit een programma van en over de meest invloedrijke popgroep uit de geschiedenis moest gaan, The Beatles.

Van Oorschot, Beatle-fan in hart en nieren, haalde zijn neef Robert Hopstaken, zonder enige twijfel de grootste Beatle-fan van Nederland, over om samen met hem een radioprogramma over hun idolen te gaan maken. Natuurlijk is de naam, TMMT niet zomaar verzonnen. Het programma beleeft, als het ware, iedere week een tour door het tijdperk van The Beatles. Het eerste jaar hebben we alle LP’s van de Fab de revue laten passeren, waarbij we zeer uitgebreide details hebben prijsgegeven over feiten die bij de desbetreffende LP’s hoorden.

                                     

Iedere LP heeft op die manier iets unieks meegekregen, waar de meeste mensen geen weet van hebben. Dit jaar staat in het teken van de complete beatle geschiedenis. Natuurlijk draaien we niet alleen muziek van onze geliefde Fab-four, ook andere muziek uit die tijd krijgt in het tweede uur van onze uitzending ruim de aandacht. Van Oorschot en Hopstaken weten waar ze over praten. Al diverse keren hebben ze een trip naar Londen en Liverpool gemaakt om kennis te nemen van al 't moois, dat The Beatles ons gegeven hebben. Hierdoor zijn in Engeland vriendschappen ontstaan met o.a. Richard Porter, eigenaar van het Abby Road café en voormalig voorzitter van de Engelse beatle-fanclub. Ook in Liverpool hebben ze bekende mensen ontmoet die belangrijk voor The Beatles zijn geweest, zoals een oom van John Lennon en de legendarische Allen Williams, die een van de initiatiefnemers is van de rondrit door Liverpool die bekend staat onder de naam, The Magical Mystery Tour.

Van Oorschot schreef er een boek over, “Het Epstein Mysterie”, en Hopstaken kan er geen genoeg van krijgen om zijn favoriete stad Liverpool, waar de roots van zijn idolen liggen, te bezoeken. Waar uiteraard een bezoekje aan The Cavern Pub en Strawberry Field niet mag ontbreken. Favoriet bij van Oorschot en Hopstaken is het Beatles Festival in Liverpool, dat ieder jaar in augustus plaats vind.  Tijdens dit festival proef je nog de sfeer zoals die in de legendarische jaren zestig moet zijn geweest. Een bezoek aan de stad aan de Mersey, waar honderdduizenden fans, afkomstig uit de hele wereld elkaar treffen tijdens dit evenement, is voor iedere ware Beatle-fan een ware must.

 

 

 

The Magical Mystery Tour is vanaf oktober 2012 iedere zaterdag van 10:00 tot 12:00 en iedere donderdag van 19:00 tot 21:00 uur te beluisteren op Radio Stad Roosendaal.nl.

www.magicalmysterytour.nl.

    

 

 

 

Fans brengen de Beatles naar Roosendaal

zaterdag 26 november 2011 | 11:51 | Laatst bijgewerkt op: maandag 18 maart 2013 om 14:04 uur

Tekstgrootte

 

Neven Rob Hopstaken (links) en Ton van Oorschot op de zolder van Rob. Iedere dinsdag maken zij een radioprogramma over de Beatles, genaamd 'The Magical Mystery Tour', naar de gelijknamige film en plaat.foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

ROOSENDAAL - Al bijna twee jaar een radioprogramma maken over één band. Twee Roosendalers doen het en zijn er nog lang niet mee klaar. ‘Met de Beatles kunnen we jaren door.’ De Beatles. Hey Jude. In My Life. Strawberry Fields Forever. De Roosendalers Rob Hopstaken ('48) en Ton van Oorschot ('52) krijgen er maar geen genoeg van. Ze maken al bijna twee jaar radioshows over de band. Hún Beatles.

Zie ook:

Rob woont in Roosendaal-West, maar praat met hem en zijn neef Ton over de Britse band en je waant je al snel in Liverpool of Londen.
Beiden zijn grote fans, maar Rob is van de twee degene met de Beatlescollectie op zolder. In een shirt van The Cavern Club, waar het voor de band allemaal begon, vertelt hij dat hij met de komst van de cd een groot deel van zijn lp-collectie heeft verkocht. "Best jammer eigenlijk."
Hij is cd's gaan sparen en de teller staat inmiddels op tweehonderd. Gewone studioalbums, maar ook verschillende uitgaven en soms bootlegs, met materiaal dat niet eerder verscheen.
Het komt nog wel eens van pas voor de radioshow die de twee Roosendalers iedere week bij Stad FM presenteren.
Ton van Oorschot werd in 2009 benaderd door toenmalig voorzitter Martin Bruins. "Hij wist dat ik vroeger dj was geweest in Roosendaal", zegt hij. "Hij vroeg of ik interesse had in een eigen radioshow." Ton stemde niet meteen in. "Een radioshow klinkt heel leuk, maar je moet wel iedere week twee uur zien te vullen."

Maar uit de Beatles was genoeg materiaal te halen, besloot hij al snel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij bij zijn neef Rob Hopstaken aanklopte met de vraag om het programma samen te maken. "Rob is de grootste fan en is de stem van het eerste uur."
Dat eerste uur van hun show The Magical Mystery Tour staat volledig in het teken van de Beatles, in het tweede uur komt ook andere muziek uit de sixties voorbij. De heren zoeken zelfs Roosendaalse bandjes uit die tijd.
"We hebben alle platen van de Beatles inmiddels op chronologische volgorde langs laten komen", zegt Rob. "Zo zijn we begonnen."
"Daarna zochten we vernieuwing en zijn we helemaal teruggegaan naar de roots. Sindsdien zijn we het zo compleet mogelijke verhaal van band gaan vertellen", vervolgt Ton. "Hoe hebben John Lennon en Paul McCartney elkaar ontmoet? Wat deden ze vroeger? Hoe zijn ze uitgegroeid tot de muzikanten die iedereen kent? We nemen de luisteraar mee op een muzikale reis door de geschiedenis."
Rob duikt met veel plezier diep in de Beatles-materie. Alles wil hij weten en het liefst dingen die bijna niemand anders weet. Zijn vergaarde kennis deelt hij vervolgens graag met de luisteraar.
"Naast de voor iedereen bekende verhalen, zijn het juist de krenten uit de pap die het leuk en fris maken", zegt Ton. "Hij komt soms ook met nummers aanzetten die niemand kent."
Voor muziek en weetjes struint Rob het internet af en put hij uit één van zijn vergeelde Beatles-boeken met overzichten en gedetailleerde beschrijvingen van wat de muzikanten iedere dag uitspookten.
Steevast dwalen de twee neven af wanneer ze over zichzelf praten. Naar Penny Lane of Abbey Road, belangrijke straten uit het leven van Beatles-leden. Of naar de kelder van The Cavern Club. "Het is daar nog precies als vroeger", zegt Rob. "Ik krijg kippenvel als ik daar ben. Omdat ik me zo goed kan inleven in wat zich daar in de begindagen heeft afgespeeld. Ik kan me rijen mensen voorstellen tot buiten aan toe, wachtend tot ze naar binnen mogen. Want zo ging dat."
Bij fantaseren blijft het, want beiden hebben ze de Beatles nooit live kunnen zien. Dat doet niets af aan het enthousiasme waarmee ze erover praten.
Toch valt niet alles wat de Britse mannen hebben gedaan in goede aarde bij de Roosendalers. "Een nummer als All You Need Is Love had voor mij niet gehoeven", zegt Ton. "Of Revolution 9", zegt Rob. "Daar kan ik dus niks mee."
Toch putten veel mensen nog uit de muziek van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Hoewel het gros van de jeugd zich niet meer met de Beatles bezighoudt, zijn volgens Ton en Rob nu nog veel van hen afkomstige invloeden te horen in muziek van andere bands. "Coldplay, Oasis, Arctic Monkeys, overal hoor je Beatles in terug", zegt Ton.
Daarbij worden albums van de Beatles nog steeds opnieuw uitgegeven in geremasterde versies.
Het duo volgt de geschiedenis van Beatles-leden chronologisch. De heren zijn aanbeland in 1963. "Met al het Beatles-materiaal dat rondzwerft kunnen we nog jaren door. Zo kunnen we al het solowerk of het 'Paul is Dood'-verhaal nog behandelen (zie kader). Ideeën genoeg."

Het programma van Ton en Rob is iedere zaterdag te horen van 10:00 tot 12:00 uur op RadioStadRoosendaal.nl                             

Iedere donderdag is er een herhaling van 19:00 tot 21:00 uur, uiteraard ook op RadioStadRoosendaal.nl